Sunday, 15 April 2012



MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN ..

salam to all readers..

haa amacam tajuk at atas uh?? ade mcam iklan tv x? ehhe >.< actually, tergerak nak buat entry psal merokok ni..nak tahu nape..sye nak dedicate kat someone..nama dier kan kan..ala yg tgah bace ni, confirm tahu sye cakap pasal dier..kenyit mata sikit bole ;) ni khas untuk awak, ye awak yg tgah baca ni..

p/s : jgan mara ea sayang..

ok..kalau merokok ni sinonim dengan lelaki kan? lelaki yg kuat merokok..but ade tapinye..zaman skang ni perempuan pown da ramai yg pndai hisap rokok..whoaa..wa tabik sama lu la..* tabik spring sikit :P whatever it is, itu hal korang la kan aku sape nak msuk campur..huhu^^ the point is, aku just nak mention yg merokok tu xade faedah nye..serius..* sambil wat mimik muka serius..

at sini aku nak selit kan one conversation between me and him :)

* situasi di kedai makan..

dier : awak..awak tnggu sini kejap ea..
aku : nak pergi mane?
dier : nak beli rokok ( sambil tersengih)
aku : xbole xbole duk diam at sini..
dier : ala awak bole lah..kejap je sye pergi..
me  : xpyah la wak..membazir beli rokok tu twu ..
dier : eyh sekurang2 nye saye da usaha kurangkan hisap rokok taw..
me : owh yeke..kurang cam ane tuh?
dier : skang 4 batang rokok je sehari..
me : je..sehari?? * dalam hati..
me : habes selalunye brape bnyak?
dier : selalunye sekotak boleh habis sehari..
me : gulpp..

awak..sye mintak maap la kalau awak marah sye x kasi wak beli rokok ptg tadi..sye buat sume tuh..sebab sye sayangkan awak twu..kalau x syg, sye x amik kisah da taw :P

meh sye nak story mory sikit keburukan merokok ni..silakan dengar ceramah sye ye..kalau org lain kene byar taw nak dgar ceramah but for u, it's free :P

antara keburukan merokok :

1. deria hidung kurang sensitif
2. gigi mudah rosak dan gusi mudah bengkak.
3. keupayaan mental dan fizikal terganggu
4. kemujaraban dan keberkesanan sesuatu ubat yg digunakan untuk merawat sesuatu penyakit berkurangan
5. mempunyai bau nafas yg kurang enak
6. mudah mendapat penyakit merbahaya
7. kesukaran untuk bernafas
8. mudah berasa letih dan lesu
9. mngalami ganguan fungsi paru2
10. membazirkan wang

bagaimana untuk berhenti merokok :

1. menetapkan tarikh tertentu untuk berhenti merokok
2. elakkan pengaruh untuk merokok
3. minta bantuan daripada rakan
4. cari aktiviti yg lebih baik untuk dilakukan
5. bina keyakinan diri
6. membuat peringatan bertulis mengingatkan anda untuk berhenti merokok
7. cuba mengunyah sesuatu seperti gula2 getah
8. rancang hari2 tidak merokok anda..

so awak..awak cuba la tok berhenti k.. :) memang la susah sye twu, but at least give a try first..sekadar renungan bersama..





nota kaki : fulamakk siap ada iklan dari jabatan kesihatan ni..sekali pndang macam buat karangan SPM pown ade kan..kalau penanda peperiksaan tanda ni, confirm A++ dlam tgan..haha :D




7. 





No comments:

Post a Comment