Sunday, 15 April 2012



MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN ..

salam to all readers..

haa amacam tajuk at atas uh?? ade mcam iklan tv x? ehhe >.< actually, tergerak nak buat entry psal merokok ni..nak tahu nape..sye nak dedicate kat someone..nama dier kan kan..ala yg tgah bace ni, confirm tahu sye cakap pasal dier..kenyit mata sikit bole ;) ni khas untuk awak, ye awak yg tgah baca ni..

p/s : jgan mara ea sayang..

ok..kalau merokok ni sinonim dengan lelaki kan? lelaki yg kuat merokok..but ade tapinye..zaman skang ni perempuan pown da ramai yg pndai hisap rokok..whoaa..wa tabik sama lu la..* tabik spring sikit :P whatever it is, itu hal korang la kan aku sape nak msuk campur..huhu^^ the point is, aku just nak mention yg merokok tu xade faedah nye..serius..* sambil wat mimik muka serius..

at sini aku nak selit kan one conversation between me and him :)

* situasi di kedai makan..

dier : awak..awak tnggu sini kejap ea..
aku : nak pergi mane?
dier : nak beli rokok ( sambil tersengih)
aku : xbole xbole duk diam at sini..
dier : ala awak bole lah..kejap je sye pergi..
me  : xpyah la wak..membazir beli rokok tu twu ..
dier : eyh sekurang2 nye saye da usaha kurangkan hisap rokok taw..
me : owh yeke..kurang cam ane tuh?
dier : skang 4 batang rokok je sehari..
me : je..sehari?? * dalam hati..
me : habes selalunye brape bnyak?
dier : selalunye sekotak boleh habis sehari..
me : gulpp..

awak..sye mintak maap la kalau awak marah sye x kasi wak beli rokok ptg tadi..sye buat sume tuh..sebab sye sayangkan awak twu..kalau x syg, sye x amik kisah da taw :P

meh sye nak story mory sikit keburukan merokok ni..silakan dengar ceramah sye ye..kalau org lain kene byar taw nak dgar ceramah but for u, it's free :P

antara keburukan merokok :

1. deria hidung kurang sensitif
2. gigi mudah rosak dan gusi mudah bengkak.
3. keupayaan mental dan fizikal terganggu
4. kemujaraban dan keberkesanan sesuatu ubat yg digunakan untuk merawat sesuatu penyakit berkurangan
5. mempunyai bau nafas yg kurang enak
6. mudah mendapat penyakit merbahaya
7. kesukaran untuk bernafas
8. mudah berasa letih dan lesu
9. mngalami ganguan fungsi paru2
10. membazirkan wang

bagaimana untuk berhenti merokok :

1. menetapkan tarikh tertentu untuk berhenti merokok
2. elakkan pengaruh untuk merokok
3. minta bantuan daripada rakan
4. cari aktiviti yg lebih baik untuk dilakukan
5. bina keyakinan diri
6. membuat peringatan bertulis mengingatkan anda untuk berhenti merokok
7. cuba mengunyah sesuatu seperti gula2 getah
8. rancang hari2 tidak merokok anda..

so awak..awak cuba la tok berhenti k.. :) memang la susah sye twu, but at least give a try first..sekadar renungan bersama..





nota kaki : fulamakk siap ada iklan dari jabatan kesihatan ni..sekali pndang macam buat karangan SPM pown ade kan..kalau penanda peperiksaan tanda ni, confirm A++ dlam tgan..haha :D




7. 





Tuesday, 10 April 2012



assalamualaikum to all readers :)

malam ni gase bosan sgat2..dah x tahu nak buat pe..tetibe rasa nak updated blog..hurm..i just want to say something..thanks awak coz sudi jadi sahabat saye..buat saye gembira..and paling penting thanks sebab paham perangai sye..yup sye memang cepat mara..and yet kuat merajuk..acane tuh?? pelik kan -,-' tapi bagus la wak ni..layan kan je sume perangai sye..btw, u are too sweet for me wan :) thanks for being my friend..special friend :D

saye engat lagi mase kat kedai makan..pakcik tuh tersalah bagi makanan..and then sye tarik muka coz pak cik tuh suwoh sye makan jugak..then sye ckap at wak, 'wak makan la nasi tuh'..

wak senyum je then wak makan..muka sye bengang habes kan?? wak mcam takut2 je tgok muka sye, memang funny habes la..huhu^^ then pakcik tu tanye nak order lain ke? * bole tnye pulak lagi!

dalam hati aku ni..fuhh sabar je la dengan perut berbunyi lagu rock..lapar tahap gaban pulak..haish...

then suddenly awak cakap pada sye :

dier : awak..jgan mara2 x baik taw..
me  : hurm sye geram!
dier : sabar la wak..
me  : sye memang mcam ni cepat mara..
dier : senyum je..
me  : agaknye sebab tu smpai skang sye xde pakwe..
dier : bantai ketawa..
me  : kelakar ke ape aku cakap? *dalam hati

tapi..aku sedar..laki mane je tahan ngan gurl yg panas baran kan? aku da try ubah..but so far, berkurang sikit je..huhu^^ pape pown, aku jnji nak jadik seorang yg penyabar..yup..but x janji la kan? susah kot..haha..btw, wish me luck friends :)


Monday, 9 April 2012



TO BE HIS FRIEND, IS MY PLEASURE ^^

assalamualaikum to all readers ..

entry kali ni khas nak menceritakan tentang seseorang..ye lelaki yg pastinye..chewaahh..terlebih sudah..hurm dier seorang sahabat..yg bagi aku cukup istimewa..wahh miang nye ayat :P ngeh ngeh..dier seorang insan biasa..but xtahu la mcam mane nak describe..yg pasti dier ni lain sikit la..dier kelakar..pndai buat aku ketawa..and actually, dier memang suke ketawa..sngat2 ok! kalau berborak x sah la kan kalau dier x ketawa..haish.. >.<

but the point is..sejak dier hadir dalam hidup aku, aku x rase sunyi lagi..rase mcam happy je kawan dengan dier..yeahh kenyit mata sikit ;) haha..pernah sekali tuh iteowang chat at facebook dier cakap mcam ni pade aku :


dier : lepas ni kalau awak sedih..wak x kan sedih sorang2 lagi..
me  : eyh..nape lak ek?
dier : sebab saye sentiasa ade tok wak..
me  : so sweet :)


tercengang seketika aku dibuatnye tahu :o hehe..padahal dalam hati ad bunga2 cinta ni..ecehh..cam nak muntah hijau je bace ayat aku ni kan -,-'

nota kaki : entry ni khas untuk wak..muhammad faris izwan :D


Tuesday, 3 April 2012


ADA APA DENGAN CINTA ?? (",)

assalamualaikum to all readers..

petang yg tenang..bertemankan milo panas dan biskut cap Hup Seng..p/s: kau ade? haha :D
aku tetibe rasa nak update status pasal cinta..cinta? ade apa dengan cinta? well, dah tentu lah aku bukan orang yg tepat nak cakap pasal ni kan..cuma ape yg aku tahu, sejak kita lahir..cinta tu sentiasa wujud..buktinya? semasa kita lahir, ibu kita lah yg menjaga kita..menyayangi kita dengan sepenuh hati..bagai menatang minyak yg penuh..si ayah pula memerah keringat carik duit untuk..untuk sape lagi kalau bukan untuk isteri yg tercinta dan anak yg dikasihi..kan kan?? :)

rasa bosan? aku x pakse korang untuk terus baca..ade button "x" at atas tuh..so tekan aje :P

*sambung cerita..
then..bila kita da besar..masuk sekolah..habes sekolah..sambung belajar at U..matrik, masuk form 6..or whatever lah kan..bagi yg pndai2 of course la mohon biasiswa study oversea..buat yg biasa2 macam aku ni, UiTM da cukup da..alhamdulillah..(tu la padahnye time SPM xnak study betul2..huhu ^^)..err, mcam da lari tajuk je ni...

sedar x sedar..time tu lah ite akan berkenalan dengan someone..hakikatnye mane2 ite pergi mesti ite nmpak couple yg sweet2 kan..untunglah ade orang sayang >.< * nada jeles..heehe..dalam relationship, bnyak benda yg diperlukan untuk kekal lama..and some of them are trust, love and respect..believe me, without these your relationship will never last..

amboi..amboi..tersangat sweet la conversation di atas kan..hew hew ^___^ wish someone would to that to me! 
cinta antara boyfriend and girlfriend..no komen..huhu ape2 pown, jgan lebih batas sudah ye kawan!
untuk member2 aku yg dah pun berpunye..hope sentiasalah sedar diri ye..haha and bahagia selalu :)(:

nota kaki : CINTA itu menguatkan..bukan melemahkan (ayat 7 petala cinta)





assalamualaikum to all readers :)

actually, lame betul rasanye x update blog..well, this is my new blog..blog lama telah pun dihapuskan atas sebab2 tertentu..huhu.. (macam ade orang kesah pulak kan) hari ni 3 ari bulan 4 tahun 2012 ataupun dalam bahasa saintifiknya 3/4/2012..bermakna dah 3 hari jugak la aku berkecimpung dalam arena 'tanam anggur' baca : menganggur

petang tadi aku and kawan2 kak ema merayau cari keje..iteowang pergi mane?? jgan tnye..mcam2 tempat iteowang jelajah..pdahal 2 tempat je pown =.=' MP and DP..what the hell mp and dp tuh? haa budak2 melaka jgan buat2 x tahu pulak..mp stand for mahkota parade and dp stand for dataran pahlawan..
 p/s : perlu, aku bgi info ni?? erk..

by the way, harap2 la keje yg iteowang mohon tu dpat..hope sangat2..bosan tahu, duduk at rumah ni..asyik mengadap lappy xpown mengadap tv..tido and makan..tu je la keje harian..hehehe...

nota kaki : post pertama untuk blog ni..next time, ite post lagi ^^